Fysiotherapie bij EK atletiek u20

Maarten is afgelopen week met de atletiekploeg mee geweest naar het EK junioren in Zweden. Het was het meest succesvolle EK ooit voor Nederland. Maarten vertelt over zijn ervaringen.

‘Een deel van de ploeg kende ik al van het trainingsstage in april waar ik mee was als fysiotherapeut, maar een groot deel van de ploeg was onbekend voor mijn. Het was een grote ploeg met 36 atleten, 6 teamcoaches, 2 fysiotherapeuten, een sportarts en een teammanager, daarnaast nog (een deel) persoonlijke coaches van de atleten. Dit zorgt voor een leuke dynamiek tussen de atleten en de begeleiding.

De medische begeleiding bestond uit fysiotherapeut Marsha Westerhof, ik en Tom Wiggers. Samen zorgen we ervoor dat iedereen optimaal door het toernooi heen geloodst wordt. Voor een toernooi bestaat dit hoofdzakelijk uit, beoordelen en behandelen van pijntjes/blessures, zorgen voor een goed herstel tussen de verschillende rondes in het toernooi, back-up en behandelen in de wedstrijdvoorbereiding op de baan en zijn we aanspreekpunt voor de atleten omdat je in korte tijd een goede band opbouwt met de atleten.

Dit alles maakt dat het lange en intensieve dagen zijn maar die omvliegen omdat het zo leuk is om samen te werken met alle disciplines en samen met de atleten te juichen of soms te ondersteunen als het niet goed ging. Nu was het toernooi in Boras, Zweden het meest succesvolle EK ooit met 10 medailles! Er was dus gelukkig ook vooral heel veel te juichen voor iedereen die boven zichzelf uit stegen. Ik kan zo 10 momenten tijdens zo’n toernooi bedenken waar het kippenvel op mijn arm stond. Dat kan zijn omdat iemand wint die je intensief hebt gezien in deze dagen of omdat je op de warming up track met 15 atleten door een raam zit te kijken naar een ploeggenoot die aan het racen is. Oftewel weer een fantastische ervaring hoe mooi sport is en dit is tegelijk ook precies hoe we als praktijk willen werken. We willen deze topzorg beschikbaar maken voor iedereen. Je hoeft dus geen topsporter te zijn om goede zorg te mogen verwachten!’

Fotografie: Coen Schilderman

Lees alles over het toernooi op www.atletiek.nl